Pasta w roli głównej, czyli Festiwal Makaronów w Cucina Aperta

Pasta w roli głównej, czyli Festiwal Makaronów w Cucina Aperta

Makaron, podobnie jak pizza to swoista ikona Włoch, stanowiąca nieformalny symbol narodowy. Nie ma chyba drugiego tak charakterystycznego produktu, który nie tylko determinowałby tożsamość Italii, ale stał się na tyle popularny na całym świecie, aby stanowić bazę tak licznej ilości dań.

Aby uhonorować włoski specjał, Cucina Aperta zorganizowała Festiwal Makaronów, który trwa od 24.04 do 29.05.2018. W każdy wtorek w godzinach 10:00 – 14:00 można spróbować wyśmienitych propozycji makaronowych i włoskich kluseczek. Do wyboru jest spaghetti „Faella” z boczkiem, młodą cebulką i serem pecorino (ser owczy), spaghetti Carbonara ze świeżynm chrzanem i suszonymi bananami, tagiatelle ragù oraz Gnocchi z salsiccią. Wszystkie dania w cenie 22 złotych. Dodatkowo kupując jedno danie, drugie takie samo otrzymuje się za 2 złote. Warto zatem odwiedzić Cucina Aperta z przyjaciółmi i skosztować przygotowanych pyszności, tym bardziej, że wszystkie dania tworzone są w oparciu o prawdziwe receptury włoskie oraz produkty pochodzące z Italii.

Ale wróćmy do początku. Skąd wzięła się sława makaronu? Jaką drogę przeszedł, aby dziś w tak licznych odmianach gościć na naszych stołach?

Pomimo sporu o pochodzenie makaronu, Włosi podtrzymują, że to ich kraj jest kolebką pasty. Na dowód tego przytaczają odkrycia badaczy w jednym z etruskich grobowców z IV wieku p.n.e., położonego nieopodal Rzymu, w Cerveteri, które ukazują płaskorzeźby z akcesoriami, niezbędnymi do wyrobu makaronu.

Około 1000 roku pojawił się pierwszy udokumentowany przepis na makaron. W swojej książce „Sztuka gotowania vermicelli i makaronu sycylijskiego” (De arte Coquinaria per vermicelli e maccaroni siciliani), Martino Corno, zawarł bezcenne wskazówki dotyczące sposobu przyrządzania tego specjału.

Na podbój świata włoska pasta ruszyła w XVI wieku, kiedy Katarzyna Medycejska przywiozła ją do Francji. Jej ambasadorami byli również Denis Dioderot, który informację o sposobach wytwarzana makaronu, zawarł w Wielkiej Encyklopedii Francuskiej oraz Goethe, opisując swoje wrażenia po podróży po słonecznej Italii.

Do popularności makaronu przyczynili się również włoscy imigranci. Gdziekolwiek się pojawiali, zabierali ze sobą swój narodowy przysmak W XIX wieku powstały pierwsze fabryki makaronu, które rozpoczęły eksport produktu. W ten sposób makaron został rozsławiony na całym świecie, do dziś stanowiąc bazę dla wielu dań.

Po dziś dzień, napawając się dumą z narodowego przysmaku, Włosi pozostają największym producentem makaronu, który doczekał się ponad 300 sklasyfikowanych odmian i nazw. Firmy włoskie wytwarzają go ponad 3 miliony ton rocznie, z czego prawie połowa jest przeznaczona na eksport. Poza produkcją, mieszkańcy Italii przodują również w konsumpcji pasty. Przecięty Włoch zjada 26 kilogramów makaronu rocznie. Dużą popularnością pasta cieszy się również Tunezja i Wenezuela (po około 12 kg rocznie) oraz Grecja (11 kg). Statystyczny Polak spożywa w ciągu roku ponad 4 kg pasty, przy czym liczba i zainteresowanie daniami z makaronem nieustannie rośnie.

Włoska pasta, podobnie jak pizza, doczekała się swojego muzeum (Museo della Pasta), festiwali oraz własnego święta (World Pasta Day) ustanowionego przez World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie.

Obecnie wiemy już, że makaron może być nie tylko smaczny, ale i przygotowany w sposób zdrowy i nie tuczący. Powstała również cała gama pysznych past nie zawierających glutenu ani laktozy, które importowane prosto z Włoch, również stanowią chlubę Cucina Aperta.

Więcej informacji o Festiwalu Makaronów:

https://www.facebook.com/events/593356157693356/

oraz fanpage:

https://www.facebook.com/cucinaaperta/

 

Zapraszamy do
Cucina Aperta, Centrum Serenada,  Poziom 2